Tuinaanleg

Uw tuin winterklaar

Voorkom extra werk in het voorjaar. 

We moeten er toch echt aan geloven: de winter komt eraan. De buitentemperatuur daalt, er zijn  minder zonuren en het is weer sneller donker. Ook kunnen we in de wintermaanden natuurlijk weer sneeuw en ijzel verwachten.

Om schade aan bloemen en planten te voorkomen, kunt u uw tuin hier het beste nu al op voorbereiden. Zo heeft u straks in het voorjaar ook weer minder werk.

Bij het winterklaar maken van uw tuin, zijn met name de volgende punten van belang:

  • Let op de lengte van het gras: in aanloop naar de winter doet u er goed aan om het gras in uw tuin nog zo veel mogelijk te laten groeien. Gras stopt namelijk met groeien bij een temperatuur van 6 graden. Als het in de winter te kort is, krijgen onkruid en mos meer kans om te groeien en heeft u in het volgende seizoen weer meer werk.
  • Planten beschermen: het is goed om planten die gevoelig zijn voor vorst, te beschermen tegen de kou. De meeste vaste planten kunt u beschermen door ze in te pakken met bijvoorbeeld jute en daar wat stro en droog blad te doen. Ook kunt u gevoeligere planten, zoals geraniums, tijdens de winterperiode naar binnen verplaatsen.
  • Denk aan de buitenkraan: in de winter heeft u de buitenkraan niet meer nodig, dus is het verstandig om deze uit te zetten. Zo wordt voorkomen dat de kraan verstopt raakt door bevroren water. Haal ook de slang van de kraan. Ook eventuele beregeningsinsinstallaties kunt u het beste klaarmaken voor de winter.
  • Bollen planten: om te zorgen dat u in het voorjaar weer een mooie bloemige tuin heeft, kunt u tot de eerste week van december nog bloembollen planten.
    Heeft u veel bloembakken staan? In plaats van deze leeg te maken, kunt u er ook voor kiezen om deze te vullen met winterbeplanting, zoals winterviolen.
  • Denk aan de dieren: in het geval u een vijver heeft, moet u hier ook aandacht aan schenken in aanloop naar de koude maanden. De meeste vijverplanten sterven in de late herfst af. Door het rottingsproces ontstaan er giftige gassen. Zet een ijsvrijhouder met luchtpomp in de vijver. Door zo’n wak kunnen de gassen ontsnappen en kan er zuurstof bij de vissen en andere vijverbewoners komen.
    Hangen er drinkbakken voor volgens in uw tuin? Maak deze dan leeg of leg er gaas overheen. Zo worden de vleugels van de vogels niet nat.

U kunt op elk moment in aanloop naar de winter uw tuin preparen. Denk eraan dat hoe kouder het wordt, hoe meer u moet doen. Wilt u advies over het winterklaar maken van u tuin of zoekt u hulp? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *